Na čerstvém vzduchu nejen lépe chutná, ale také se i vaří. Kuchyně nemusí být pouze součástí domu, ale dá se vytvořit i venku na zahradě.
Střecha nad hlavou
Dešťové kapky jsou hlavně v letních měsících vítaným osvěžením, ale při vaření to rozhodně neplatí. Proto by měl být prostor budoucí venkovní kuchyně opatřen střechou. Není nutné budovat nic složitého, bohatě postačí použít pergolu z hliníku. Při výběru správné konstrukce dokáže zastřešit dostatečně velkou plochu, aby se do kuchyně vlezlo veškeré potřebné vybavení i s kuchařem. Jelikož je hliník poměrně moderní materiál, měla by podle toho vypadat i střešní krytina. Obvykle se pro tyto případy výborně hodí polykarbonátové desky, ale použít se dá i speciální tvrzené sklo.
Ochrana před větrem
Venkovní kuchyň by měla být chráněna nejen před deštěm, ale také před větrnou smrští. Proto je vhodné hliníkovou pergolu opatřit bočními stěnami, které silné proudění vzduchu zastaví. Ty se sice dají koupit v neprůhledné variantě, ale mnohem lepší je pořídit si čirá skla. Ty ještě více propojí kuchyni se zbytkem zahrady.
Vybavení
Samotné vybavení kuchyně závisí nejen na financích, ale i na technických možnostech. Pokud se kuchyň nachází na terase, nebývá obvykle problém použít elektrickou troubu či jiné spotřebiče, které vyžadují připojení do sítě. Je-li však situována hlouběji na zahradě, obvykle se používají k úpravě jídla hlavně
zahradní krb či gril na dřevěné uhlí, které elektřinu nepotřebují. Také hodně záleží na tom, zda má kuchyň fungovat pouze jednorázově třeba při oslavě narozenin nebo být užívána každý den.
Venkovní sporák
Kuchyně pod hliníkovou pergolou na zahradě se dá vybavit i specializovaným venkovním sporákem, na kterém se dá péct, vařit i grilovat. Není to však nejlevnější záležitost a chce to sáhnout hlouběji do kapsy.